فروگذاردنِ دین و بِهسازیِ دنیا
این یادداشت در تیرماه 1398 با عنوان« رَه توشه ای از استاد شریعتی - تحذیری و انذاری» در احیا منتشر شد و اکنون به جهت اهمیت وافر موضوع ، با تغییر عنوان ، در این «تریبون بسیار کوچک و محدود شده» که فعلاً در اختیار ما است ، بازنشر می شود . ذکر این نکته لازم است که تأکید استاد شریعتی بر اهمیت «وظیفه دینی و احکام الهی» به معنای بی اعتنایی به رسالت پُر ارج اصلاح گری نیست . بلکه اتفاقا آنها که وظیفه دینی را به معنای واقعی کلمه، جدی می گیرند به انقلاب و اصلاح و آبادانی و عدل خواهی و آزادی طلبی - نَه به معنای رایج فعلی در ایران بلکه به معنایی ریشه ای ،جامع، مُدلل،سنجیده و مُنقح - خواهند گروید ./
امیر حسین ترکش دوز
****
استاد محمد تقی شریعتی در تفسیر سوره طارق ذیل آیه شریفه شانزدهم می نویسد : "تمام مواردیکه خُدعه و مکر و کید در قرآن به خداوند نسبت داده شده همگی در برابر "مَکاران" و "خدعه و مکر کنندگان" است . بعضی مفسران هم گفته اند کیفر اعمالِ فریبکاران از جانب خداوند، خُدعه و مکر و کید نامیده شده است : صنعت مقابله .
{احیا : این آیه را با چند آیه قبل و بعدش مرور می کنیم :
یَوْمَ تُبْلَى السَّرَائِرُ ﴿٩﴾
فَمَا لَهُ مِنْ قُوَّةٍ وَلَا نَاصِرٍ ﴿١٠﴾
وَالسَّمَاءِ ذَاتِ الرَّجْعِ ﴿١١﴾
وَالْأَرْضِ ذَاتِ الصَّدْعِ ﴿١٢﴾
إِنَّهُ لَقَوْلٌ فَصْلٌ ﴿١٣﴾
وَمَا هُوَ بِالْهَزْلِ ﴿١٤﴾
إِنَّهُمْ یَکِیدُونَ کَیْدًا ﴿١٥﴾
وَأَکِیدُ کَیْدًا ﴿١٦﴾
فَمَهِّلِ الْکَافِرِینَ أَمْهِلْهُمْ رُوَیْدًا ﴿١٧﴾}
..... «این درسی است آموزنده برای اکثر و اغلب ما مردم که خود را مسلمان و پیرو قرآن می دانیم و با دین خدا بازی می کنیم و درست مانند یک فرد فریبکار نسبت به وظیفه دینی و احکام الهی عمل می کنیم . کوچکترین کارهای زندگی را با دقت و اهمیت و حوصله تمام انجام می دهیم همینکه نوبت به امور دینی و اخروی و خدایی می رسد عذرها و بهانه ها شروع می شود : "گرفتاری " ، "شغل و کار " ، "خانه و زندگی " ، "افسردگی از اوضاع و دلسردی " موانع کار ما می شود . زود خسته و مایوس می شویم . خدا هم با ما کید می کند و این است اوضاع و احوال ما . باز به سخن مولا توجه کنیم : "لا یترک الناس شیئا من امر دینهم لاصلاح دنیاهم الا فتح الله علیهم ما هو أضر منه " یعنی " مردم از کار دینشان چیزی را به منظور بهبودی و بهتر ساختن دنیاشان رها نمی کنند مگر که خداوند دری به روی آنها باز می کند که ضرر و زیان بیشتری به آنها می رسد» .(تفسیر نوین ،محمد تقی شریعتی ،چاپ ششم ،پاییز 68 ،صفحات136 و137)
- ۰۱/۰۲/۰۱